válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos,
gasztroenterológus
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
Ç elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 1020-1040. )
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2007.02.26.
1020. Vérkép (2007.02.26.)
Tisztelt Doktorn›! Kisfiam 11 hónapos.7 hónapos koráig csak szopizott. 8 hónapos korától szinte állandóan folyik az orra. 9hónaposan kruppal kórházban is voltunk 5 napig. Már akkor 10kg volt a súlya. Tehát jól fejlett, okos baba. Már kb tíz szót mond és kedves derěs kisfiú. A kruppos kórházi tartózkodásunk idején készült vérkép, mely során a hemoglobin érték az alsó határon volt. A mai napon ismét elvittem a kisfiút a doktornéninkhez (2-3 hetente járunk), aki javasolta, hogy készíttesünk egy vérképet, hátha egy esetleges vashiány okozza a sorozatos hurutos állapotot. A mostani vezet› tünetünk apró kis kiütések-bevérzések testszerte f›leg a kezén. Petechia néven nevezte az esetleges betegséget, melyr›l én még sohase hallottam, de még anyagot sem találtam róla. Természetesen holnap reggel megyünk vérvételre. Tudna err›l a tünetr›l valami konkrét tályékoztatást adni? Azért fordulok Önhöz, mert a doktornénink biztos ami biztos még egy beutalót is adott nekünk a II-es gyermekklinikára. Amennyiben katasztrófális lenne a vérképünk... - tudjunk azonnal menni... - természetesen aggódunk. Köszönettel. D-né
Apró bevérzéseknek sok oka lehet. Leggyakrabban virusos betegségek és vesebetegség egyik formája okozhatja. Én ugy gondolom minden ijedelem nélkül valóban a haematológiai ambulanciának a véleményét kikérni mivel a szükséges további vizsgálatokat ok tudják elvégezni.
(Dr.Gimesi Anna)
1021. Tüszös mandulagyulladás? (2007.02.26.)
Tisztelt Doktornô! 7 éves lányom lázas lett /39,5/, torka fájt. Homeogene 9-et adtam neki, és lázat csillapítottunk. Másfél nap után mentünk el a gyerekorvoshoz, addigra 38,5-re lement a láza, torkát már nem fájlalta nagyon. Az orvos Augmentint írt fel, de nem mondta a diagnózist, csak annyit, hogy piros a torka... A gyógyszert nem kezdtem el adni aznap, mivel estére lement a láza, másnap reggelre, mintha nem is lett volna semmi baja... Ezért úgy döntöttem, nem kezdem el az antibiotikumot, csak ha újra láza lesz - azért döntöttem így, mert nemrég ugyanígy láz nélkül, de piros torokkal a doktornô, tüszôs mandulagyulladás diagnózissal nem írt fel antibiotikumot!!! Akkor meggyógyult a lányom. Most is jól van, viszont elkezdtem aggódni. Mi van, ha t. mand. gyull.-a van, és szövôdmények lépnek fel??? Egyáltalán felléphetnek-e, ha semmi panasza nincs a gyereknek? És meddig kell aggódni? Ma a 3. tünetmentes napon vagyunk. Megköszönöm válaszát, tisztelettel, aggódó anyuka. Ugy gondolom jól döntott, és kifejezett elismerésem az anyukának, mert én is ezt a vonalat képviselem. Nem tudom miért bizonytalanodott el, hiszen tünetmentes a gyerek és a szövodmény, ha... elofordulna még mindig az antibiotikum adási lehetosége is adott.
(Dr.Gimesi Anna)
1022. Szélgörcsök (2007.02.26.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam Máté most 3 hónapos lesz 02.21-én. GOR-ja van, ebbôl kifolyólag doktornônk Nutritont ajánlott, viszont ennek eredményképpen a széklete besěrěsödött. Ráadásul szegénykém még hasfájós is. A széklet stabilizálására elég sok folyadékot kap, s a szelek ellen kaptunk Infacolt, majd kipróbáltuk az Espumisant, ami nem segített. Végsô elkeserdésünkben választottuk A Gripe Water elnevezésě természetes ásványvizet, mely érdekes módon a napközbeni szélgörcsöket ugyan csökkentette, viszont már a gyomorba történô leérkezésekor gyermekemnek igen heveny görcsöket okoz, majd elindul a folyamatos szellentések sora, mely akár több órán keresztül folyik. Ez igencsak megviseli gyermekem, alig lehet megnyugtatni, sír csak sír, s ennek következtében jelentôs mennyiségě tápszert bukik, hány vissza. Kérdésem: a hascsikarás és bôséges szellentések elkerülésére van-e valami más szer?
Ha anyatejet kap csak akkor anyukának kellene a tejmentes étkezést betartani, hiszen a tejcukor okozza a tüneteit. Irja, hogy a tápszert bukja vissza, talán a tápszeren is változtatni kellene és én ezekkel az Ön által írt szereket nem használnám, mert GOR esetében ezek még ronthatnak a baba helyzetén. Emelt fektetés és a bô büfiztetés is fontos, a suritésen kivül.
(Dr.Gimesi Anna)
1023. Láz és vegyes táplálkozás (2007.02.26.)
Tisztelt Doktornô! 18 hónapos, egyébként jóétvágyú, jókedélyě kislányomnak 8-10 hónapos kora óta rendszeresen visszatérô magas lázzal (39-40 fok) járó betegségei vannak. Közösségbe emiatt nemigen járunk, két hét-1 hónap telik el betegeskedés nélkül. A láz általában 4-5 napig tart és olyan is elôfordult, hogy ezen kívül nem volt más tünet, a rosszabb viszont a vírusos torok volt, ami pár nap után gégeszěkülettel is együtt járt. (2 esetben kórházban is kezelték) A gyerekorvos minden esetben a fogzással hozta kapcsolatba (az igaz, hogy volt olyan idôszak, amikor 6 foga jött egyszerre). Ami még nyugatlanít minket, hogy vegyes táplálkozása ellenére széklete még mindig híg és gyakori. Gyakran adom neki pl a Normaflore-t, olyankor a széklet normalizálódik. A súlya egyébként megfelelôen gyarapodik. Ami még probléma lehet, hogy a napi 2-szer 2 dl HA tápszeren kívül csak kb másfél dl folyadékot fogyaszt. Kérdésem, hogy indokolt lenne-e nála bármiféle kivizsgálás. Köszönettel: Egy aggódó Anyuka Én azt gondolom, érdemes lenne az immunológiai helyzetet tisztázni, hiszen a légut és a bélnyálkahártya sem tudja tökéletesen a functioját betölteni, ha hiányos az immunológiai reakcio.
(Dr.Gimesi Anna)
1024. Miért kínlódik? (2007.02.26.)
Tisztelt Gimesi Anna! Most 6 hónapos kisfiam néhány hónapja rendszeresen elkezd kinlódni délután 4-7 között. Ha megyünk a nagyobb lányomért az óvodába, visszük balettra, akkor ott és a babakocsiban, de mostanság betegség miatt 2 hétig is itthon voltunk, és itthon bizony ugyanúgy kinlódik. Csak és igény szerint szopizik. Már mindent kipróbáltunk, itthon több lehetôségünk volt erre, nem éhes, nem szomjas, nem fáradt, üres a pelus, nem szorítja a ruha, nem unatkozik, de a játszószônyegén, az etetôszékben, a friss levegôn, karban sétálgatva, egyszóval mindenhogyan kinlódik. Ez a legjobb szó rá, mert nem fáj semmije, mosolyog is közben, de hisztizik, semmi sem jó, kiköveteli, hogy ezekben az órákban csak vele foglalkozzam, pedig épp ezek a késô délutáni-kora esti órák járnának a nôvérének, akit egész nap nem látok, ez a közös vacsi ideje is. Már alig vártuk, hogy az etetôszékben ülhessen, hátha a kiközösítés a baja, de ez sem hozott változást. Tündéri 6 éves nagylányom még énekel és táncol is neki, de ez is csak néhány percre segít. Egyetlen mondatot sem tud végigmondani mi volt aznap az oviban, máris rohanni kell a kcsihez játékot cserélni, felvenni, stb. Még sajnos nem forog, talán az önálló helyzetváltoztatás segít majd? De addig még van 2-3 hónap! Mi lehet? Császáros baba, ráadásul méhszájon tapadó lepény miatt tervezett, tehát vajúdástól, babaindítástól és hormonális, természetes indulásról mentes császár volt. Nem tudom mitévô legyek, mert egyébként egy jól szopó, jól alvó, mosolygós derěs baba, de már elôre gyomorgörcsöm van a délutánoktól. Kipróbáltuk, hogy apával, vagy a mamákkal volt ebben az idôben, de akkor is kinlódott. Van ennek valami magyarázata, elmúlik ez majd? Tehetek érte valamit? Szegény lányomat sajnálom, aki joggal várná el, hogy vele foglalkozzam abban az 1-2 órában. Várom válaszát, Andi
Bizony nagy nehéz kérdés és jól látja, hogy a nagylánya rovására ez nem mehet. Én ugy érzem elég körültekinroen próbálta az okot megkeresni, és ezek alapján ugy těnik, a kicsi éri el azt, amit szeretne. Javaslatom, hogy mivel a délelott a kicsié a délután a nagylányé kell, hogy legyen és esetleg a kicsit addig a családtagok közül valaki vigye el sétálni, mert szerencsére délután még elég jó ido van. Lényege, hogy akkor ne legyen egy helyen a két gyerek és az anyuka.
(Dr.Gimesi Anna)
1025. Krupp, homopatia (2007.02.26.)
Kedves doktorn›! Kisfiam 1 éves, és kruppja volt. Három éjszakás kórházi megfigyelés után, most már itthon vagyunk. Szakadozik fel neki a váladék, szívjuk az orrát folyamatosan. Tudna neki javasolni homeopátiás szereket, megel›zésként (ha létezik ilyen), illetve a kruppos roham enyhítésére? Legyenszíves a megadott emil- címemere válaszát elküldeni: Köszönettel: Sz.O.Orsolya, 2007.02.15.
Elore tünetek nélkül nehéz javasolni bármit is. Ennek ellenére azt javaslom segitség mellett causticumot, spongiát az alacsony higitásból érdemes beszerezni és elolvasni, vagy megkérdezni hozzáértot. Természetesesen ezt igy nehéz megválaszolni felelosséggel, de talán elindit egy lehetoséget.
(Dr.Gimesi Anna)
1026. Külön mosni a ruhát? (2007.02.26.)
Szeretném megkérdezni, hogy hány hónapos / éves korig kell, illetve ajánlott a gyerekek ruháit külön mosni a felnöttekétöl? Válaszukat köszönöm elöre is. Kriszta
Egyéves korig mindenképpen, de én három éves korrukig külön mostam.
(Dr.Gimesi Anna)
1027. Solarium (2007.02.26.)
ekzémás dermatitisre javasolja-e téli id›szakban a solarium használatát max.1 perces id›vallum/ 6 éves gyermeknél?
Semmiképpen sem.
(Dr.Gimesi Anna)
1028. Korai pubertás? (2007.02.26.)
Tisztelt doktorn›! Kislányom novemberben múlt 9éves. Szerintem átlagosan fejlett, normál súlyú, kissé talán alacsony (társaihoz képest) a magassága. Kb. másfél hete észrevettem, hogy a jobb mellbimbója másmilyen, mint a bal. Kiemelkedik és a bimbóudvar szélesebb és duzzadtabb, tapintása keményebb és minimálisan fájdalmas. Pont olyan mintha elkezdett volna n›ni! Furcsálnám ha a lányom már kamaszodna: -még csak 9éves - akkor a másik oldal miért nem mutat változást? A kérdésem az lenne, hogy jók-e a megérzéseim lehet-e korai pubertás? forduljak-e a háziorvoshoz vagy ilyennel ne zavarjam, esetleg véd›n›höz? Várom megnyugtató válaszát! Tisztelettel: egy aggódó és tanácstalan anya
Ez természetes már, hiszen a normális pubertás határai lecsusztak. A két oldal között is nagyon gyakran tapasztalunk különbséget. Bizony el kell beszélgetni a gyermekkel, mert ha elindult a folyamat nem tudjuk mikor követi egyéb jelenség. Figyelni kell és esetleg ha bizonytalan, vagy zavarja, pár hónap mulva meg kellene mutatni az orvosnak.
(Dr.Gimesi Anna)
1029. Skarlát és bárányhimlô (2007.02.26.)
Kedves Doktor N›! Egy öt éves - jelenleg skarlátos - kislány és egy négy hónapos kisfiú édesanyja vagyok. Kislányomat bárányhiml› ellen korábban beoltottuk. Szeretném tudni, hogy a napközben egy bárányhiml›s kisgyerekre vigyázó nagymama megfert›zheti-e valamelyik gyerekemet. Továbbá kérdezném, bár nem bárányhiml›vel kapcsolatos, hogy Ön szerint a körzeti orvos által nekem és a férjemnek a skarlát megel›zésére ajánlott 2x1 OSPEN 1000 tabletta beszedése javalott-e. Kisfiamat kizárólag szoptatom, esetleg ez védettséget jelentene az Í számára is? El›re is köszönöm.
Megfertozheti. Önöknek szerintem nincs értelme Ospent szedniük. A szoptatással ellenanyagot visz át a picinek, de az nem biztos, hogy megússzák.
(Dr.Gimesi Anna)
1030. Orrdugulás (2007.02.26.)
Tisztelt Doktor nô! Kisfiam kilenc hetes. A problémánk az, hogy nehezen kap az orrán levegôt, nagyon gyakran "szüttyög", mintha az orra tele lenne állandóan váladékkal, néha mintha horkolna is. Nincs megfázva, csak néha tüsszent, a szobát egész éjszaka párásítjuk, sokat levegôztetem a kisfiamat. Próbálkoztam orrsprayvel, de ez sem tisztítja ki az orrát, ill. orrszívóval, de nem jön ki semmi, a gyerekorvos azt mondta, még ne is szívogassam. Ez normális ilyen pici babáknál, esetleg az orrmanduláját kellene megnézetnem? Tisztelettel: a.
Sajnos elég gyakori és elég nehéz megoldani a problémát. Én azt gondolom szivogatni kell, és anyatejet is lehet csepegtetni az orrába, mert az anyatej immunanyagokat is tartalmaz és segit a váladékoldásban.
(Dr.Gimesi Anna)
1031. Aszimetrikus mozgás (2007.02.26.)
Kedves Doktor Nô! Kisfiam 2006. október 5-én született császármetszéssel (anyai okok - nagyfokú rövidlátás). A terhesség 21. hetében egy plexus chorioideus cystát találtak a fejében. Leírom a méreteket, az talán támpontot ad. BPD:50mm OFD:66mm Bal oldalon egy 10 mm-es cysta. Mivel az orvos a baba fejének méretéhez képest nagynak találta a cysta méretét, elôjegyzett amniocentézisre. Velem ugyan nem beszélte meg, csak annyit mondott, hogy genetikai tanácsadásra jelentett be. Mindegy. A vizsgálatot férjemmel egyetértésben, úgy döntöttünk, nem csináltatjuk meg, mivel annak eredménye nem befolyásolta volna a terhesség kihordását, így fölöslegesen nem vizsgáltattam meg magam. Természetesen az orvosoknak ez nem nagyon tetszett. A cysta a terhesség 28. hetére teljesen felszívódott. Egészségesen, 9/10-es Apgarral a 39. héten megszülett a kisfiam. Eddig nem vettem észre semmi eltérôt a fejlôdésében - van viszonyítási alapom, a nagylány májusban lesz 4 éves. Viszont újabban a jobb oldali végtagjait mintha furcsán mozgatná. A csípôszěrés negatív volt, a gyerekorvos szerint lehet egy rossz szokás, és várjunk egy kicsit, de én nyugtalan vagyok. Nem szimmetrikusan mozgatja a lábait és a karjait. Míg a bal végtagjaival inkább nyújtottan, a jobb végtatjaival inkább hajlítottan mozog. Vagyis a jobb oldali végtagjait csak nagyon ritkán nyújtja teljesen ki. Egyszer - szerintem véletlenül - kb. egy hete sikerült a hasáról a hátára átbillennie, de elég komótosan adta elô. Igaz a nôvére is csak 5 hónapos korában fordult át, mivel neki kengyelt kellett viselnie. Amikor örül, vagy bármilyen érzelmet fejez ki, a jobb lábával nyújtottan kalimpál, a bal lába meg térdben hajlítva felhúzva van békatartásban. Önök szerint is túlaggódom az egészet? Tényleg lehet egy rossz szokás? Vagy irány a neurológia? Kérem, segítsen, mert aggódom, hogy valami nagyon nincs rendben a pici fejlôdésével... Válaszukat elôre is köszönöm.
Azt gondolom, hogy koponya uh-ot kellene csináltatni és neurológusnak is célszeru lenne megmutatni, mivel igy nehezen tudom megitelni mennyire van a két oldal között eltérés. Hozzá kell tennem, hogy normális fejlodés esetén is találkozunk ilyen minimális, inkább izomtonusbeli eltéréssel.
(Dr.Gimesi Anna)
1032. Tápszer (2007.02.26.)
Tisztelt Orvosok! Másfél éves kislányom már nem akar tápszert inni, jelenthet ez problémát? Próbálom más tejtermékkel pótolni a tápszert. Köszönettel: B.Anikó

Lehet pótolni illetve lassan lehet higitott alacsony százalékos tejjel is lassan kezdeni, de ezt a doktorral meg kellene beszélni.
(Dr.Gimesi Anna)
1033. Hôemelkdés (2007.02.26.)
Kislányom most 20 hónapos. Két napja hôemelkedése van esténként és sírósabb, mint pl.1 hete. Kevesebbet is eszik. A nyelvén apró fehér pattanásszerě elváltozás van (szájpenész talán). Én fogzásra tippelek, de nem tudom, ne látogassuk-e meg az orvost is. Köszönettel: Sz.Csilla
Lehet fogzás, de valamilyen szájfertozés is én célszerunek tartanám megnézetni.
(Dr.Gimesi Anna)
1034. Székletprobléma (Nelly) (2007.02.26.)
Fél éves kisfiam nem tud egyedül kakilni. Eddig szélcs›vel segitettem neki, de már félek, hogy rászokott. Probáltunk több szert is, f›leg a laktoz tartalmúakat, de nem használt egyik sem. Jártunk gasztroenterológiai szakrendelésen, de csak ezeket a szereket ajánlották, hiába mondtam, hogy nem használ. Most mit lehet tenni? Nelly.
Sok folyadék, lehetoleg rostos gyümölcslé és reggel éhgyomorra, ezenkivül kamillatea.
(Dr.Gimesi Anna)
1035. Étrend (GK) (2007.02.26.)
Tisztelt Doktorn›! (Elnézést a hosszú bevezetésért!) 23 hónapos kisfiam szeptember óta bölcsibe jár, nehéz terhességem miatt. Nagyon szereti, jól viseli, eddig 3x volt egyre gyorsabban gyógyuló fels› légúti betegsége. Január eleje óta, másfél hónapja küzd visszatér›, lázzal járó betegségekkel, Összesen 6 napot járt, 3 részletben, mindig - érthetetlenül - visszaesett. Mostanra kiderült, hogy a fels› légúti problémák mellett (ami fülfelszúrással azonnal megszěnt), szalmonellás (ANTSZ székletvizsg.) A szalmonella már 1 hónapja fennállhat, szerencsére enyhe lefolyású, némi hasfájás, napi 3-4 hígabb széklet jellemzi, de a kisfiam élénk, jó kedélyě emellett. Utánanéztem a betegségnek, az ajánlott étrendnek, és azt találtam, hogy akár hónapokig is eltarthat a teljes gyógyulás. A kérdésem az étrendjére vonatkozik. A házi gyerekorvos (aki nagyon jó, de borzasztóan leterhelt,) azt javasolta, hogy semmilyen megszorítást ne alkalmazzak, de a tapasztalatom szerint az esti és reggeli tápszer (Humana 3), illetve a déli f›zelék (nem túl fěszeres, kevés hússal) után 2-3 órán belül felébred az alvásból, hogy fáj a feneke a kakitól, vagy csípi a kaki azt, illetve reggel is van ok-okozati összefüggés a kett› között. Nagyon jól eszik, de ha sem tápszert, sem f›zeléket nem adok neki, akkor mit egyen? Nem szeretném rászoktatni a teára és a gyümölcslére, és a talált szakirodalom nem ad elegend› segítséget. A dolgot tetézi, hogy talán hónapokig is eltarthat a gyógyulás, ezért érdekl›d›m. Örülnék, ha E-mailben tudnának segítséget adni az étrendjére vonatkozóan. Köszönettel: GK
Valóban elég kitartóan üritik sokáig a salmonellát. Mindenképpen a tejmentességet és a tojásfehérje-mentességet javasolnám. Lehet feliratni ilyen tápszert illetve a fozelékeket rántással javaslom. Mindenképpen kitartonak kell lenni, és nem célszeru, hogy étkezési hiba csusszon be. Nálam sok ilyen probléma szokott elofordulni, de igy lehet kilábalni belole.
(Dr.Gimesi Anna)
1036. Gilbert-kór (Laci66) (2007.02.26.)
A 12 éves fiamnak állítólag Zsilbert syndroma betegsége van. Ez pontosan mit jelent és mi a teend› vele? Üdvözlettel: Laci66

Teendo nincs vele. Változtatni nem tudunk rajta. Örökölheto, családi halmozodás van. Azért érdemes tudni, mert a májban egy enzim nem muködik megfeleloen és érdemes ezt megemliteni, amikor gyógyszerre szorulnak, hogy ennek megfeleloen válasszanak gyógyszert. Fertozések kapcsán kicsit besárgulhat a bore, de ez szépen magátol elmulik.
(Dr.Gimesi Anna)
1037. Nátha és köhögés (2007.02.26.)
Kedves Doktorn›. Kislányom 6 éves és egy állandóan visszatér› problémája van: minden kis megfázás köhögésbe megy át, ami se nem száraz, se nem hurutos, inkább olyan, mintha irritálná valami a légcsövét. Többször elvittük fül-orr-gégészetre amikor annyira köhögött már, hogy éjszaka nem kapott szinte leveg›t (mintha stridora lenne), ott mellkasken›csöt, inhalálást és orrken›csöt javasoltak. Emellett fülgyertyázom, Nasopaxot kap és Sinupretet, de igy is jópár napba (hétbe) telik, amig egy-egy ilyen nátha kikopik. A köptet› mindig úgy megköhögteti, hogy váladék nem jön fel ugyan, de a gyerek bereked a köhögést›l. A szakorvos szerint egy orrmandula kivétel nem oldaná meg a problémát és nem is javasolja. Elvittem pulmonológushoz is, hátha valami allergiával kapcsolatos dolog, de ott sem jutottunk el›rébb. Egyszerüen már örjit›, hogy minden egyes nátha után jönnek ezek a köhögések és az ember nem tud tenni semmit. Önök szerint mi állhat a háttérben, lehet-e tenni valamit, hogy megel›zzem azt, hogy a nátha mindig köhögéssel végz›djön, vagy nyugodjak bele, hogy ilyen tipus? Most nagycsoportos és ezen a problémán kivül nem mondható betegesnek, kedves, aranyos, okos kislány, de már el›re félek mi lesz vele iskolában, ha a köhögés miatt ennyit hiányzik. Köszönettel
Gasztroenterologusnak kellene a véleményét kikérni, mert sok esetben a savas visszaáramlás okozhat ilyent.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai 2007.02.26.
1038. A halál foglalkoztatja (2007.02.26.)
Tisztelt Dr. Úr! A következô problémával kapcsolatban szeretném segítségét kérni. Kislányom 5 éves és kb. két hete folyamatosan a halál kérdése, gondolata foglalkoztatja. Napközben ezzel kapcsolatban különbözô kérdéseket tesz fel, pl. ki mikor fog meghalni, anya vagy apa elôbb, ô azt szeretné, ha az egész család egyszerre halna meg és nem temetnének el, hanem itt maradhatnánk a házban. A kérdéseire próbálunk ésszerě, türelmes válaszokat adni, valamennyire ez napközben meg is nyugtatja, viszont ez kezdôdik este lefekvéskor. Az ágyban már sírással, sôt inkább zokogásba tör ki, és csak annyit mond, hogy megint a halál jutott eszébe. Ilyenkor azzal próbálom nyugtatni, hogy reméljük ez még nagyon sokára fog bekövetkezni, amikor már nagyon öregek leszünk, és erre most nem kell még gondolni. Mesével, játékos dolgokkal próbálom elterelni a figyelmét, de mihelyt egy kicsit csend lesz, hogy már aludjunk, újra kezdi és ez minden este így ismétlôdik. Hozzátenném, hogy szerencsére nem halt meg senki közeli a családunkban, nem néz durva agresszív filmeket, vagy meséket. Félek, hogy félelemben él, mit tehetnék, hogy ne hogy az idegei sérüljenek? Nagyon köszönöm! Lné
A halál és az élet problémájával természetes, hogy foglalkozik egy 5 éves gyermek, de ha ez mindennapos, sot nem tud tole elaludni, akkor javaslom, hogy keressenek fel egy pszichológust.
(Dr.Tausz István)
1039. Orrváladék (1007. kérdés) (2007.02.26.)
Tisztelt Dr. úr. Már írtam önnek, orrváladék cimszó alatt. Ön válaszolt is nekem köszönöm. Most írnék még pár szót kiegészítésként. A 2 éves fiamnak zöld orrváladék folyik az orrából. Nem bölcsis, de van neki 3 testvére. Valószíně hogy rengeteg bacit összeszed t›lük. De csak a téli id›szakban? Az Irs orrsprét›l sem volt változás. Az orrfül-gégész azt mondta nincs kóros elváltozás, nincs szükség mandulamětétre. A gyerekorvos javasolja. Szívem szerint nem vetetném ki a manduláját mert szükség van rá. Azt elfelejtettem leírni, hogy még szopik, de én meg dohányzom. Mennyire befolyásolja az orrváladékozást, lehet, hogy a cigaretta okozza?
A suru orrváladék miatt nem javaslom az orrmandula kivételt, ifra lámpát még meg lehet próbálni, a nyári meleg biztosan segít majd.
(Dr.Tausz István)
1040. D vitamin és kutacs (2007.02.26.)
Tisztelt Doktor Úr! A kisfiam most múlt 3 éves. Eddig kapta a D-vitamin cseppeket, illetve 2006 nyarán szünetet tartottunk az orvosunk tanácsára. Ísszel el is feledkeztem róla mert én úgy érzem, hogy teljesen ben›tt a kutacsa, de most hallottam, hogy egy ideig még ilyenkor is kell adni a D-vitamint. Szeretném megkérdezni, hogy ez így van-e, lehet-e ebb›l valamilyen probléma? Köszönettel: egy anyuka
3 éves korig télen is kell adni a D vitamint, probléma nem lesz belole, ha nem adta, de célszeru április végéig most adni.
(Dr.Tausz István)
 
elôzô kérdések következô kérdések