válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus

Kérdések Válaszok
Kérdések listája idôrendben
(Kérdések: 101-120. )
 
101. Keveset eszik (2005.12.2.)
Kedves Doktornô!
13 hónapos a kislányom nagyon keveset eszik. Még mindig szopik. Pár kanállal csipeget azért levesekbôl, fôzelékekbôl, de nagyon keveset. Inkább gyümölcsöt eszik, de szerintem az is nagyon kevés. Sokat aggódok e miatt.
A másik problémám, hogy éjjel sokszor felébred, sokszor óránkén felsír majd felül az ágyában, és ki kell venni, pár percig szopizik, aztán alszik is. Már nyolc foga van. Mindig nézegetem nem a fogacskája miatt ilyen nyugtalan-e. Nem tudom. Nappal sokkal nyugodtabban, egyszer úgy délkörül alszik kb. két órát egyfolytában felsírás nélkül. Nem tudom, mi lehet a baj. Már én is teljesen kimerültem.
Várom válaszát. Köszönettel: V.A.
Súlyfejlôdése jó? Az éjszakai felébredés egyszerěen attól is lehet, hogy éhes. Az étkezést át kellene beszélni. Talán fontos lehet az, hogy napközben lehetne a hozzátáplálást bôvíteni, este éjszaka anyatejet adni, ha van elég és elég sěrě még a tej.
102. Pyelon tágulat (2005.12.2.)
Jó napot!
Jelenleg 28 hetes terhes vagyok és a 3d-s ultrahang vizsgálatnál a babánál (kisfiú) pyelon tágulatot állapítottak meg a bal veséjében. A jobb vese: 0,97 mm, a bal pedig 1,24 mm: A kérdésem ez mit jelent, mennyire súlyos? Elôre is köszönöm.
Nem súlyos eltérés, sok babánál találjuk. Majd születés után is kontrollálni kell a változást.
103. Rágja a ceruzát (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Fiam 7,5 éves, most elsô osztályos. A problémám a következô: az iskola kezdete óta az összes ceruzáját rágja, nem csak a végét, hanem az egész ceruzát, annyira, hogy kilátszik a ceruza grafitja. Ezen kívül a radírját is rágja. Elképzelhetô-e, hogy a fogzás miatt viselkedik így (folyamatosan váltja a fogait), vagy esetleg nem testi eredetě a dolog?
Tisztelettel: K. Attiláné
Inkább izgulásnak, szorongásnak gondolnám, mert a fogzás már ilyenkor nem jelent jelentôsebb problémát, és ha más szóba jönne, egyéb tünetének is kellene lennie.
104. Izzadás (2005.12.2.)
6 eves kislányom nagyon izzad napközben, akkor is ha nem túl vastagon van öltözve. Sajnos az izzadtság nagyon szagos, amit már ô is érzékelt és zavarja is. Nem tudom, mi lehet az oka, próbáltam utána olvasni is e problémának, de sajnos nem találtam semmi konkrét választ. Mar arra is gondoltam, hogy pszichológiai szemszögbôl keressem az okot, nem tudom, hogy indokolt-e. Kérem, segítsen megtalálni a jelenség okát, és az esteleges kezelési lehetôségeket.
Psychés oldal mindig szerepet játszhat, de az allergia irányában is vizsgálódnék.
105. Izzadás és kiszáradás (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Nagyon sok cikket elolvastam már, nézegettem Fórumokat, de az én, illetve a gyermekem problémájához hasonlót nem találtam. Ezért gondoltam, hogy írok.
Decemberben lesz a kisfiam 7 éves, és nagyon izzadékony, fôleg éjszaka. De nem ám hónaljban, hanem az egész felsôtestén. Elalvást követ›en fél-1 órán belül teljesen leizzad, a pólója átnedvesedik, a nyakán izzadságcseppek jelennek meg. Csak vékony takaróval takarjuk be, az is csak a hasán, mellkasán van, az ô szobájában van a leghěvösebb (kb. 23 fok) és a hidegpárásító is megy éjjel. A leizzadása után magától felszárad, nem ébresztem fel, nem is öltöztetem át, alszik tovább.
Napközben egyébként mozgékony, eleven gyerek, mozgás hatására is hamar leizzad, de eddig nem nagyon foglalkoztunk vele, pedig több éve van már ez a jelenség. Augusztus végén viszont volt egy eset, amit azóta sem értünk, és egy orvos sem tudta még megmagyarázni: augusztus 23-án éjjel beteg volt a gyerek: éjszaka háromszor hányt, kicsit ment a hasa. Voltunk orvosnál Đ vírus fertôzés - , gyógyszert kapott, meggyógyult. Nem egészen egy hét múlva augusztus 29-én reggel szokatlanul sokáig aludt, nem akart felébredni, mint máskor, és amikor ébresztgettük fáradt, bágyadt volt, sôt, mintha nem is lett volna egészen tudatánál. Késôbb csak sikerült felébreszteni (kb 10 óra lehetett), de akkor is fáradtságra és lábgyengeségre panaszkodott. Bevittük a kórházba és ott megállapították, hogy ki van száradva a gyerek, mivel 4 kereszt aceton volt a vizeletében. Infúziókat kapott, másnap délután már kutya baja volt. Ott is azt kérdeztük, hogy hogy lehet kiszáradni hányás-hasmenés után egy héttel, úgy hogy az egy hét alatt rengeteg teát és vizet megitattunk vele (sokkal többet, mint máskor, mivel olyan gyógyszereket kapott, amelyekre rá volt írva, hogy sok folyadékot kell hozzá bevinni) és ráadásul meg is gyógyult az egy héttel korábbi betegségbôl, amely a kezelôorvosunk szerint a kiszáradás okozója lehetett. Ekkor jött a nagy kérdés, hogy nem az évek óta tartó éjszakai izzadása, és az ezzel járó folyadék- és ásványi anyagvesztés válthatta-e ki a kiszáradást. A háziorvosunk nem tudott magyarázatot adni, ezért elindultunk egy kivizsgálásra. Édesanyám, aki nyugdíjas ápolónô, szervi problémáktól, illetve következményektôl fél, úgy, mint: vese, szív vagy fejlôdésbeli problémák.
A kivizsgálás kapcsán volt vérvétel, vizeletvizsgálat, verejtékvizsgálat, mellkasi röntgen, kardiológiai vizsgálat és ezek alapján egészséges a gyerek. Még javasolták esetleg a pszichológiai vizsgálatot is.
Lényegében a kivizsgáló orvos is azt mondja, hogy az izzadása és a kiszáradás nincs összefüggésben, és a gyereknek nincs semmi baja, de nekünk mégis furcsa és szokatlan ez az éjszakai izzadás. A fiam egyébként 117 cm magas 21 kiló, izmos, okos, iskolában nagyon ügyes, jó kedélyě, érdeklôdô, mozgékony gyerek. Nem látszik betegnek, bár kicsit sápadt.
Az igaz, hogy éjszaka többször nyugtalan, álmában beszél, néha kiabál. Ez a 8 órától éjfélig terjedô idôszakra jellemzô. Azt gondoltuk, hogy az agya még ilyenkor aktív, még nem kapcsolt ki és ez okozza a nyugtalanságot meg esetleg az izzadását is.
A leletek alapján örülünk, hogy egészséges a kisfiunk, de amellett aggódunk egy kicsit, mert a környezetünkben nem tudunk hasonló esetrôl, és az orvosok sem tudtak eddig magyarázatot adni a kérdéseinkre.
Elnézését kérem, hogy ilyen hosszan írtam, és feltartottam.
Nagyon reménykedem, hogy Ön meg tud nyugtatni, illetve meg tudja magyarázni ezeket a jelenségeket.
Várom válaszát és elôre is köszönöm, hogy idôt szakított levelemre. Éva
Én is úgy gondolom, hogy a kórházi kivizsgálás ellenére tovább vizsgálódnék. Maga az izzadás egy fontos tünet. Javaslataim: szénhidrát anyagcsere vizsgálata, glukagon ellenôrzéssel, D vitamin ellátottság, vesekiválasztás foszforra is figyelve, immunológia és a haematológia lenne az elsô, de olyan helyen, ahol a nyirokrendszert is tudják vizsgálni /centrumok/ és talán /ugyan az étkezésbôl nem emelt ki semmit/ a coeliakia-lisztfehérje felszívódását is megnézetném. A továbbiakban is szívesen segítek, ha gondolja ill. ha tudok.
106. Eleget hízik? (2005.12.2.)
Kedves Doktornô!
A kisfiam 2 hónapos, 3380g-al született , most jelenleg 4750g.
Az lenne a kérdésem, hogy már ebben az utolsó héten nem hízott csak 7 dekát, ha minden héten kb ennyit hízik elegendô lesz-e ez a hízás számára. Valamint a pucusán a bôr nem jön fel, de én nem is próbálkozok vele, hogy felhúzzam, mikor lehet egy kisbabának felhúzni a pucusán a bôrt? Mozogni mozog a bôr, csak nem jön fel. Mi a teendônk? Válaszát elôre is köszönöm !
Anyatej elég? Ha nem tudja megítélni próbaszopás, napi mérés segíthet. Valóban kicsit többet kellene híznia, esetleg pótlás is szóba jöhet a cél érdekében, de csak annyi, amennyi feltétlenül szükséges. Még nem kell szerintem húzogatni, de egészséges rendelésen gondolom, mindig megnézik és érdemes rákérdezni, de általában fél éves kora körül szoktuk javasolni.
107. Rázkódik, remeg a feje (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Kisfiam 8 hónapos. Különleges jelenség van a kisfiamon. Idôközönként rázkódik, beremeg a feje, ami 2-3 mp-ig tart. Más tünet nincs rajta, nem tágul ki a pupillája, nem habzik, nem merevedik ki a teste, nem lázas, nem hány, és nincs a jelenség adott helyzethez kötve, közérzete jó.
Nagyon aggódom, hogy ez esetleges kezdôdô epilepszia.
Doktornô találkozott más hasonló panasszal? Válaszát elôre is köszönöm.
Üdvözlettel: B. Katalin
Lehet epilepszia is, ezért javaslom a neurológiai vizsgálatot. Természetesen találkoztam már ilyennel.
108. Vacsora, fürdetés, alvás (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Én azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy egy 14 hónapos babának melyik az az ideális idôpont, amikor vacsiznia, majd aludnia kellene menni? Illetve mit tanácsol, hogy vacsora elôtt, vagy utána jobb a fürdetés? Ugyanis a kisfiamat este 9 elôtt nem tudom az ágyba imádkozni. Ráadásul, nagyon rossz alvó. 14 hónap alatt, még egy éjszakát nem aludtunk végig. Hajnal 1-ig minden jó, de utána jönnek a gondok. Felkel, megteáztatom, de amikor vissza akarom tenni a kiságyba akkor el van felejtve tovább az alvás, ha magam mellé veszem akkor meg én nem tudok aludni, mert forog, csapkod, rugdos álmában. Mit tanácsol, mit tegyek? Válaszát elôre is köszönöm. Oresz
Vacsora elôtt célszerě fürdetni akkor, ha attól nem fárad el nagyon, és még tud utána rendesen vacsorázni. 20 óra körül szerintem ilyen korban már jó, ha lefekteti. A napi programot gondolnám át úgy, hogy délután aktívan kellene lefoglalni /levegôn lenni, aktív játékot játszani/ és kora délután le kellene fektetni, kicsit besötétíteni a szobában, és hagyni az ágyában legalább pihenni.
109. Autista kisfiú (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Kisfiam 4 éves és autista. Többször olvastam a betegséggel kapcsolatban a kazein és gluténmentes diétáról, mivel ezeket nagyon sok autista gyerek nem tudja megfelelôen emészteni és ún. élelmi ópiát keletkezik, ami gátolja az agy megfelelô fejlôdését, měködését.
Korábban kipróbáltuk a kisfiammal, de nagyon drasztikus diéta és a gyermekorvosunk sem támogatott (sôt!), ezért leálltunk.
Azt szeretném megtudni, hogy Magyarországon lehetôség van-e ilyen vizeletvizsgálatra, amelybôl ezt az anyagot ki lehet mutatni?
Nagyon nehéz betartani ezt a diétát, de ha indokolt minden további nélkül megtennénk, hiszen a gyermekünkrôl van szó, de csak úgy próba-szerencse módjára nem akarok még egyszer nekifogni.
Elôre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel: Egy aggódó anyuka
Igazán nagyon jól utána nézett az autizmusnak. Sajnos a diéta betartása nem egyértelmě, ezért én is azt gondolom, hogy a bizonytalan remény érdekében ezt felvállalni nem célszerě. Mai tudásunk alapján igazán csak próbálkozások ismertek, köztük az Ön által írt diéta is, de a megoldást nem tudjuk.
110. Keveset alszik (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Szíves segítségét kérném!
November 16-án volt 3 hónapos a kislányom, 3400 g született. /Van egy 5 éves fiam is/. 3 hetes korától BEBA HA tápszert eszik, naponta 5-ször, napközben 150 ml este 9-kor 210 ml. 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát, de egy hete valami probléma van, éjjel 3 körül kel fel, és csak etetéssel alszik vissza. Már próbáltam cumit /elalváshoz kell/, vizet /csak ezt iszik/, de nem jött be, csak 20 percre segít. Kb.1 hónapja nyálzik, jön a foga, kicsit fehéredik a fog az ínyében. A hízása normál heti kb.200 gramm, most 6600 g. Kiegyensúlyozott, jókedvě baba, de most nem tudom mi a baj. Napközben is keveset alszik, délelôtt kb. 1 óra és délután 2-3 óra, és kocsiba sétálás közben is kb. fél óra. Mi lehet a gond, fogzás, fětési szezon, vagy keveset eszik? Szerintem nem éhes éjszaka, mégis csak a tápszer segít.
Köszönettel: Ibolya
A súlya alapján úgy těnik, jól fejlôdik, sôt talán bôven eszik. A fogzás még ilyen korban korai, persze kivételes esetben, újszülött korban is lehet már fog. Azt nem tartom gondnak, hogy nappal kevesebbet alszik, inkább azt javasolnám, hogy éjszaka csak folyadékot adjon max. egy alkalommal. Ha éhesnek těnik, akkor a délutáni étkezését át kellene gondolni, illetve a tápszer váltása is szóba jöhet. Télen nagyon figyelni kell az öltözködésre, rétegesen a labilis hôháztartás miatt, és az izzadékonyságra is oda kell figyelni.
111. Éjszakai bepisilés (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
A következô a gondom: a kisfiam 4 és fél éves. Volt az életünkben egy hosszabb idôszak, amikor már nem pisilt be éjszaka alvás közben. Ám ezt az idôszakot felváltotta egy olyan, amikor 1-2 nap nem pisil be, és ugyanígy 1-2 nap bepisil. Nem tudom, mi lehet az oka, és meddig "normális" ez a folyamat?
Válaszát elôre is köszönöm.
Meg kellene próbálni rájönni, hogy milyen változás történt, mi rázhatta meg. Ugyanis, ha már szobatiszta volt és semmilyen beavatkozása nem volt, akkor inkább az izomtónus psychés ellazulása szokott okot jelenteni. Ha nem sikerül rájönni szakirányú segítséget kérjenek.
112. Ekcéma (2005.12.2.)
Kedves Doktornô!
Kislányom a héten lesz 1 éves, és kéthónapos kora óta ekcémás a bôre. Kezdetben csak a hajlatokban, majd az egész testén jöttek ki a száraz, piros, viszketô foltok. Hathónapos koráig csak anyatejet kapott, majd nagyon óvatosan kezdtem bevezetni az új ételeket. Késôbb kétszer volt igen erôs allergiás reakciója közvetlenül az étel elfogyasztása után. Egyszer egy ödémás reakció, amely néhány morzsa süteménykóstolás után jött ki, majd egy csalánkiütéses, ami egy dobozos tejpép kóstolása után. Ezért vérvételre vittem, ahol csak a tojásfehérje jött ki allergénként. Természetesen azt elkerültem, de az eredmény láttán újra próbálkoztam a gluteines, és a tejtermékes dolgokkal is nagyon óvatosan. De az ekcémája egyre rosszabb, így másfél hónapja ismét visszatértem a teljes diétára: zöldség, gyümölcs, hús, HA tápszer, mert már nem szopcsizik. Közben november elején homeopátiás rendelésen is voltunk, ahol az alkati szerét, Antitox cseppet, és Grafitot írtak fel. Ezeket adtam neki, de már annyira csúnya az ekcéma a végtagokon, fôleg a kezén, mintha égés utáni seb lenne rajta. Ezen kívül még az arcán nagyon erôsek a tünetek. A szteroidos krémet próbálom elkerülni, mert már annyira fehér a bôre, de szinte semmivel nem tudom karbantartani. Most próbálom ki a Halicart. Kérdésem, hogy kell-e folytatnom ezt a szigorú diétát még tovább is, ha ennyire nincs hatással a javulásra, illetve tud-e még másféle kezelést javasolni? Lehet, hogy a tápszeren is érdemes módosítani? Most HA tápszert, Milupa SOM tápszert, és Sinlac-ot kap.
Tisztelettel és köszönettel, B. Judit
Úgy gondolom, hogy ismételten az elejétôl kellene kezdeni. A családi anamnezist alapul véve, a gyermek szokásait is áttekintve elôröl, az étkezésre nagyon odafigyelve meg kellene találni az utat. A homeopathiás alkati szert is át kellene beszélni, mert számomra is rejtély, hogy miért nem haladnak. A halicar kenôccsel nyugodtan kezelheti, de ha hosszabb ideig szteroidos kenôcsöt használtak lassabban fogják az eredményt látni.
113. Gombás fertôzés (2005.12.2.)
Tisztelt doktornô!
9 éves kislányomnak gombás hüvelyi fertôzésre utaló jelei vannak. Összefügghet ez avval, hogy heti 3 alkalommal úszni jár? Hogyan gyógyítható ez gyermekeknél?
Úszástól lehet gombás fertôzést kapni, de általában elôször gyulladás alakul ki és arra rakodik rá a gombás felülfertôzôdés. Feltétlenül hüvelyi váladékot le kell oltani és annak megfelelôen kezelni és kontrolálni is a kezelés utáni eredményt. Addig ülôfürdô jó lenne és az uszoda mellôzése.
114. Fáj a lába (2005.12.2.)
Kedves doktornô!
Kisfiam 3 éves múlt augusztusban, több hónapja éjjelente sírva ébred, hogy nagyon fáj a lába /sípcsont környéke/ általában az egyik, gyakran mind a kettô. Olyankor krémes masszírozással, Panadol sziruppal tudom a fájdalmát enyhíteni. Éjszakai ügyeletre is bevittem egyszer, mert annyira sírt. Ott azt mondták, hogy növekedési fájdalom. Lehetséges az, hogy ettôl ilyen fájdalmai vannak? Egyébként valóban sokat nôtt az utóbbi idôben, napközben sokat mozog. A vérképét ellenôrizték, nincsen semmi eltérés. Válaszát elôre is köszönöm Emma
3 éves gyermeknek ennyire, ilyen kitartóan nem fájhat a lába. Góckeresés, célzott vérvétel és orthopédiai véleményt is kérnék.
115. Keveset eszik (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Kislányom dec.-ben lesz két éves. Lassan már két hónapja, hogy alig eszik valamit. Illetve, csak felvágottat, sajtot, péksüteményt, meg nagyon ritkán pici husit, esetleg pár kanálka levest! Fôtt ételt szinte nem is eszik! Régebben nagyon jó evô volt. Egy hónapja adom neki a Béres cseppet, de attól sem igazán jött meg az étvágya. Édességet nagyon ritkán kap, viszont este kakaót iszik. (Reggel még mindig tápszert iszik) Mit tegyek? Kamira
Vashiány? Éjszaka alszik? Napközben kiegyensúlyozott? Ha a kakaóból és a tápszerbôl sokat iszik, akkor nem lesz éhes! Szerintem közösen kellene leülni étkezni, és mérsékelten darabos étellel próbálkozni.
116. Magas láz (2005.12.2.)
A kislányom beteg, köhög és 40 fokos a láza kétségbe vagyok esve. mit csináljak??

Ha magas lázról van szó, gyermeknél lázcsillapító korának megfelelôen, és hětôfürdô, valamint folyadék bôven. Orvos mihamarább nézze meg!
117. Elmaradt menses (2005.12.2.)
kedves doktornô!
1 hónapja nem jött meg, és nem merek elmenni a nôgyógyászhoz. Mit csináljak?

Fôleg ha valami oka van, akkor feltétlenül minél elôbb el kell menni nôgyógyászhoz, mert a félelem "rossz tanácsadó". Vannak tini ambulanciák is. Ha otthon nem meri megbeszélni akkor a gyermekorvos vagy legalább a védônô segítségét kérje.
118. Mellkasi elváltozás (2005.12.2.)
Kedves orvosnô?
Kisfiam 2005. február 27-én született, természetes úton, a terhesség 38. hete végén. Születési súlya 3950 g volt, 53 cm a hossza. Hat hónapos korig kizárólag anyatejet kapott. Nyolc hónaposan 8880 g volt. Kb. három hónapos koráig néha belégzéskor bemélyedt a mellkasa ott ahol a szegycsontnak kell lennie. Mostanra mintha csökkent volna a bemélyedlés mértéke, de néha kitapintható lett egy kisebb borsószemnyi keménység. Úgy těnt, hogy a kutacsa túl hamar be akar záródni (most 5x5 mm) így csak napi 1 csepp Vigantolt (D vitamint) javasoltak az orvosok. Az ortopéd orvos azt mondta, hogy nincs mit tenni, 1 eves korban vigyük ellenôrzésre, s ha nem javult vagy súlyosbodik, akkor 4-5 évesen měteni kell.
Ön szerint létezik e valamilyen gyógymód, kezelés a problémánkra?
Milyen gyakoriak az ilyen esetek? Lehet e tudni, hogy mi okozza? (Tudomásunk szerint sem az én, sem a férjem családjában nem fordult elô ilyesmi.)
Ha így maradna, milyen kihatásai vannak fiatal, majd felnôtt korára nézve? (zavarhatja a szívměködést, keringést? , okozhat- e valamilyen rekeszizom vagy gyomorproblémát?)
Elôre is köszönöm válaszát , tisztelettel az édesanya
A gyerekek egy részénél ilyesmi mellkas elváltozás található. Úgy gondolom, ha sem légzési, sem keringési problémát nem okoz, akkor sportolás megfelelô körültekintéssel és orthopéddel megbeszélve szóba jöhet, de a mětét nem szükségszerě, mert ebben az esetben esztétikai segítséget jelenthet csak. Ugyan hozzá kell tennem, hogy Angliából egy új technikát hoztak be, amely mellkas megnyitással nem jár.
119. Hideg verejték (2005.12.2.)
A kisfiam elsô éjszaka lázas volt, másnap jól érezte magát, este pedig, miközben aludt, azt vettük észre, hogy hideget verejtékezik a teste. Felébresztettük és megmértük a testhômérsékletét, ami 34,4 fok volt. Néhány óra múlva normális lett a testhômérséklete. Mi történhetett?
Nagyon feltételesen lehet csak válaszolni: vírusos fertôzés vagy allergia is kiválthatja. Belgyógyászatilag meg kellene vizsgálni.
120. Fogzás (2005.12.2.)
Tisztelt Doktornô!
Kisfiam 6 hónapos és nagyon megviseli a fogzás. Igaz még egy sem bújt ki neki, de már "útban " vannak. Próbáltam már a Dentinoxot, citromlevet, de nem sokra mentem velük. Mit tanácsol?
Lenne erre valami homeopátiás szer???
Elôre is köszönöm válaszát! Eszti
6 hónaposan is csak lehetséges a fogzás valószíněsége, homeopathiásan chamomillla használata hasznos lehet.
Ç elôzô kérdések következô kérdések Č