válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus

Kérdések Válaszok
Kérdések listája idôrendben
(Kérdések: 141-160. )
 
141. Szúr a feje (2005.12.20.)
Doktornô!
én 11 éves kislány vagyok, és a fejemben mindig azt érzem, hogy szúr egy kicsit, egyszer - kétszer jön így hirtelen, aztán el is múlik, miért?? kérdeztem sok mindenkit, de senki nem tudta, miért. Kösz, doki
Hol szúr a feje? Nem a szeme fárad el? Ha pontosabb segítség kellene, akkor kicsit részletesebben kellene írni.

142. Nem akar aludni (2005.12.20.)

Tisztelt Doktornô!
Kislányom 9 hónapos, napi 4-szer- 5-ször eszik 4 óránként 20-240 grammot, esti evésnél is megissza ezt a mennyiségě tápszert, és ennek ellenére éjszaka nem alszik. Már mindent próbáltunk (Camomille vulgaris, Viburcol, Dentinox), hogy talán a foga miatt történik ez, de 4 hónapos kora óta egyetlen éjszakát sem aludt át. Felsír, nem akar visszaaludni, 2-3 órát ébren van éjjel, bár álmos, szemét dörgöli, ásít, nyěgös, mégsem alszik el. Próbáltam teáztatni, de ez sem segített. Lefektetem este 8-kor, a megszokott rendszerességgel, és 10 -11-ig alszik. Utána felébred, ringatással talán visszaalszik, de 2 óra múlva megint ébren van. Van, hogy vissza sem akar aludni. Mit tanácsol? Mi tévô legyek? Talán valami zavarja álmában?
Emésztési problémák állhatnak a háttérben, legcélszerěbbnek talán a tápszerváltás těnik.
143. Nyirokcsomó (2005.12.20.)
Tisztelt doktornô! 4 éves kisfiam nyakán, jobb oldalt 6 hónapja vettem észre egy kb. borsónyi (talán picit nagyobb) duzzadt nyirokcsomót. Természetesen elvittem orvoshoz, akkor azt mondta, piros a mandulája, kapott gyógyszereket, de a csomó megmaradt. A kisfiam jó étvágyú, jó kedélyě, utoljára lázas beteg is több mint egy évvel ezelôtt volt. De a csomó ott van, ha félrebillenti a fejét, látványos, és nem tudom, mit tegyek, legyek "erôszakosabb", és követeljek, pl. vérvételt? Attól félek, lehet, nem is fél éve van ott ez a csomó neki, talán már régebb óta, csak figyelmetlen voltam, és nem vettem észre hamarabb. Egyébként asztmájára reggel este pulmicortot kap, de fulladásos rohama sem volt már hónapok óta. Abszolút egy egészséges gyerek benyomását kelti. Azt nem tudom esetleg köze lehet-e hozzá, de védôoltást (3 éves) kapott 2 héttel azelôtt, hogy én a duzzanatot észrevettem neki. Tanácstalan vagyok, és aggódom, annak ellenére is, hogy a gyerekorvos nem tulajdonít neki nagyobb jelentôséget. Elôre is köszönöm válaszát: T. Anna
Valóban kisgyermekkorban gyakran -a visszatérô felsô-légúti hurutok gyakorisága miatt- találunk szinte folyamatosan megnagyobbodott nyirokcsomókat. Annyit azért tudunk tenni, hogy végig lehet gondolni konkrét fertôzéseket és azokat kizárni. A három éves oltásnak nincs köze hozzá, de átmenetileg megnagyobbodhat az oltást követôen. Teendô nincs
144. Remegô ajkak (2005.12.20.)
Kedves Doktornô!
A kisfiam 3 hónapos, az alsó ajka minden nap pár alkalommal remeg. Olyan, mint amikor egy felnôtt ember vacogtatja a száját.
A gyermek rendesen fel van öltöztetve, a lakásban padlófětés van, és 23 fok. Mindig ennyi van, mert a termosztátunk digitális.
Én azt gondolom, hogy így nem fázik. Remélem, ez nem valami idegi rendellenesség. A körzeti doktornô erre azt felelte, hogy a hirtelen testhômérséklet ingadozás az oka, és ez el fog múlni.
Az lenne a kérdésem, hogy másoknak is elôfordult-e már ilyen, és valóban elmúlik-e? Válaszát Elôre is Köszönöm.
Fontos, hogy a szája körül lilul-e? Étkezéssel összefügg? Születéskor trauma volt? Belgyógyászatilag a kalcium szintnek érdemes utánanézni.
145. Otthon nem eszik (2005.12.20.)
A két éves kislányom a bölcsödében nagyon jól eszik, itthon meg, amikor hazajön jóformán semmit sem. Mitôl van ez?
Valószíněleg a szülôket "bünteti" azzal, hogy otthon nem eszik. Ugyanis láthatja, hogy ez zavarja a szülôket és elképzelhetô, hogy neki a közösségben való lét ugyan olyan rosszul esik. Meg kellene beszélni vele, még akkor is, ha 2 éves, és ha szükséges segítséget is lehet kérni.
146. Köhögés (2005.12.20.)
Tisztelt Doktornô!
3 éves kisfiam éjjelente hurutos köhögéstôl nem tud aludni, váladékot köp fel, az orrából is sěrě váladék távozik orrfújáskor.
A gégészeti vizsgálat, a vérvizsgálat, az allergia vizsgálat negatív volt. Háziorvosunk nem gondolja, hogy további kivizsgálásra lenne szükség, én viszont aggódom a gyerekem egészsége miatt, mert nap, mint nap hajnalban ki kell ülnünk a teraszra vele, annyira köhög. Háziállatunk nincs. Mit javasol, hová forduljak? Köszönettel: Ingrid
Visszatérô éjszakai köhögés miatt, ha körültekintôen az allergia ki volt zárva, akkor sav visszaáramlás valószíněsége jön szóba leginkább. Gyermek gasztroenterológiai segítséget javaslok.
147. Izzad (2005.12.20.)
Tisztelt doktornô!
A következô lenne a problémám: egy 5 éves kisfiú édesanyja vagyok, aki kb egy éve -egy vírusfertôzést követôen - minden elalvás után izzadni kezd hideg verejtékkel. Vizsgálták endokrinologiailag, de nem találtak semmi olyan eredményt, ami endokrin problémára utalna, voltunk EEG vizsgálaton, ami jó eredményt adott. Sajnos több korházi osztályon, amikor a beutalót elolvassák, ugye az van írva a beutalóra, hogy túlzott izzadás miatti kivizsgálás, sok helyen azt válaszolják, hogy ›k is izzadnak, nem értik meg, hogy eddig ezt az izzadást nem tapasztaltuk, hogy ennek valami oka kell, hogy legyen. Szeretném kérni tanácsát, hogy esetleg milyen irányba vizsgáltassam ki a kisfiamat, elôre is köszönöm.
Éjszakai izzadást, ha jól értem, egy régebbi vírusos fertôzéssel hozza összefüggésbe. Ha ez valószíněnek těnik, gyermek haematológiai, illetve immunológia vizsgálat lenne célszerě. Én is úgy gondolom, hogy ekkora korban nem természetes, és mindenképpen a nyirokcsomó funkcióit, és a sejtes immunitást meg kellene nézni. Gyermekkorházban ilyen típusú vizsgálatokat tudnak csinálni.
148. Agresszív (2005.12.20.)
Tisztelt Doktornô!
Van egy 16 hónapos kisfiam, és nagyon agresszívnek találom a viselkedését. Ha valami nem úgy történik, ahogy ô akarja, akkor csapkod a kezével, vagy lefejel, és persze hisztizik közben. Ha éppen nem én, vagy az apukája van a közelben, akkor a falba, vagy a padlóba veri a fejét. Ha esetleg a kezében van valami, akkor a földhöz vágja (dühbôl).
Nem mondhatom, hogy a kiságyhoz van kötve, mert csak alvásra használja. Egyébként jöhet-mehet a házban, (kivétel a wc és a konyha). Én mellette vagyok egész nap. Más, aki látja, hogy hogyan nevelem ôt, azt mondja, hogy rengeteget engedek neki így is. Megkap tôlünk mindent. Rengeteg szeretetet, ölelést, puszit, (és persze ételt, italt, ruhát, játékot, stb.) Félek, hogy elrontom a nevelését. Nagyon aggaszt, hogy a dühét sokszor rajtunk tölti ki.
A családunkban nincs, és nem is volt erôszak, verés, pofonok. Hangosabb szóváltások is csak néha fordulnak elô. A doktornônk azt mondja, hogy csak nagyon akaratos. De ez akkor se normális így.
Persze azért nagyon tud szeretni is. Mi is rengeteg puszit és ölelést kapunk, csak ezek a kirohanásai ne lennének!
Nem tudom, hogy mit tehetnék. Nagyon félek, hogy ez esetleg akár rosszabbodhat is, és ha az oviba kerül, elcsépel mindenkit, aki nem adja oda a kisautóját.
Mi a véleménye? Mit tehetnék? ErEd
A 2 éves kor elég nehéz nevelési idôszak, ugyanis akkor egy típusos, úgynevezett "dac" korszak zajlik a gyermekeknél általában, és ez az idôszak eléggé konzekvens és egybehangzó nevelést igényel.
149. Gégegyulladás (2005.12.20.)
Két és féléves gyermekemnél elég gyakran van gégegyulladás.
Tömbben lakunk (panelban), de ázik a lakásunk, és több részén is van penész. Elôfordul, hogy ez lenne az ok?
Allergia vizsgálat elvégzése a javaslatom, vagy legalább gyermek pulmonológussal vegyék fel a kapcsolatot minél elôbb.
150. Gégegyulladás (2005.12.20.)
Kedves Doktornô!
Kisfiam 2,5 éves, sajnos nagyon sokszor van neki gége gyulladása.
Ilyenkor általában orvosunk vénás injekciót ad be neki. Utóbbi idôôben ezek az esetek sěrěsödtek, és észrevettük, hogy lakásunkban, sajnos van penész, bár panellakás de az oldalfal ázik, és a penész egyre több helyen megjelenik. Rengeteget szellôztetünk, de ez nem mehet, hogy télen nyitott ablaknál aludjon a pici. Mit tegyek? Aggódó anyuka.
Allergia vizsgálat elvégzése a javaslatom, vagy legalább gyermek pulmonológussal vegyék fel a kapcsolatot minél elôbb.
151. Torokgyík (2005.12.20.)
Mi az a torokgyík? hogy keletkezik?????

Torokgyík ma már nem létezik. Kötelezô oltás van rá. Baktérium kiváltotta álhártyás gégegyulladás, amely hamar fulladáshoz vezethet.
152. Fehér csíkok a körmön (2005.12.20.)
Fehér csíkok vannak a körmömön. Mi lehet az oka? A köröm is, mint a bôr, jelzése a szervezetben zajló folyamatok nagy részének. Általában vitamin hiány esetén látjuk ezt az elváltozást.
153. Duzzanat (2005.12.20.)
Kedves Doktornô!
9 hetes kislányomnak észrevettem, hogy a jobb szemöldökívének a végén, még egy kis szôrzet is maradt ott, (szeme sarka fölött) egy borsószemnyi kis kemény duzzanat található, ami a bôr alatt van, és szemmel nem látható, de egyértelměen kitapintható. 2-3 hete vettem észre, nem nôtt az óta, és nem is csökken. Ha simogatom, úgy veszem észre, hogy nem fáj a babának, de aggódom, hogy mi lehet ott? Elmúlhat-e magától és kihez forduljunk? (Saját gyermekorvos majd csak késôbb tudja megnézni)
Köszönöm a gyors válaszát elôre is.
Tisztelettel, Krisztina
Gyermekorvosnak célszerě lenne megmutatni, hogy valóban foglalkozni kell -e vele.
154. Tüdôgyulladás (2005.12.20.)
Üdvözlöm Doktornô!
Kislányomnak, aki 9 éves, tüdôgyulladást állapítottak röntgen segítségével. Kértem egy vérvételt is, az eredményt megkaptam, de csak hétfôn kell visszavinni, és ideges vagyok az eredmény miatt. Ha nem terhelném vele, leírnám az ott látottakat, és segítene nekem? Egy aggódó anyuka
A lelet a kérdéssel összefügg, de az nincs csatolva. Várom a további eredményeket, akkor tudok segíteni.
155. Széklet (2005.12.20.)
Tisztelt Doktornô!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyek, mert a kislányom (2 és1/2 éves) csak nehezen, és nem minden nap tud székletet produkálni. Gyümölcsöt nem igen fogad el. A guttalax cseppet használjuk, de e mellett sem tud mindennap wc-ni. Van esetleg más módszer, amirôl nem tudok, más nem káros gyógyszer?
Válaszát elôre is köszönöm!
Tisztelettel: Andrea
Nem kell mindennap széklet /kivétel az újszülött kor/, két-háromnaponta is jó, ha magától van és problémamentes. Az étkezésen kellene változtatni, sok folyadék, rostdúsabb étrend, sok gyümölcs /banán nem.
156. Bepisil (2005.12.20.)
Üdvözlet!
Lányom 5 éves, elváltam férjemtôl három éve, azóta ketten élünk. Minden éjjel pelenkában alszik, mert bepisil a gyermek. Igényli a pelust, próbáltam már sok mindent de mindig bepisil. Lefekvés elôtt mindig inni akar. Mintha rájátszana a pelusra. Nappal teljesen szobatiszta.
Mit tegyek? köszönet Sz. Tünde
Lefekvés elôtt meg kellene beszélni vele, hogy ne igyon, mert akkor szinte biztos, hogy bepisil. Valószíněleg ez a feltételes reflex rögzült, és psychológiailag kellene minél elôbb megközelíteni a problémát, tanácskérést mindenképpen javasolok.
157. Nehéz éjszakák (2005.12.20.)
Tisztelt Doktornô!
Kisfiam 10 hónapos. Sok problémánk van az éjszakai alvással, a 10 hónap alatt még egyetlen éjszakát sem aludt végig. Elôfordult, hogy csak 1-2-szer ébredt fel szopizni, de ez ritka. 4 hónapja viszont 5-6-szor is felébred. Este 8-kor tesszük le aludni, majd 11-12 óra felé kezdi az ébredezést és utána szinte percre pontosan óránként. Volt olyan is, amikor 15-20 percenként kellett felkelni hozzá. Az egész csak pár percig tart, egy simogatás, cumi vagy pár korty tea elég és alszik tovább, viszont ha nem megyek be hozzá-már ezt is megpróbáltam-képes akár 3 órát is sírni, és szinte teljes önkívületi állapotban hisztizni, hörögni. A szopizást kb.1 hónapja hagyta abba. Sokáig a nappali alvás is problémás volt, mert csak fél-fél órát aludt de. és du is, és éjjel a szokásos. aztán kb. két hete megpróbáltam, hogy kint a friss levegôn aludjon. Ez bevált, azóta du 2 1/2 órát alszik. De mi lesz -10 C-ban? A problémámra mindenki azt mondja, hogy "biztos a foga"! Igaz, még egy foga sem bújt ki, de ha ez a foga miatt van, akkor ennyi idô alatt már nem kellett volna kibújnia? És mi lesz, ha majd tényleg bújik?
Ilyen hidegben is megfelelôen felöltôztetve és kevesebb ideig is lehet kint altatni, fôleg ha tiszta az orrlégzése és alvás közben nem a száján veszi a levegôt.
Szerintem jobban ki kellene fárasztani, és az étkezés nagy részét is inkább délutánra csoportosítanám.
158. Leukémia (2005.12.20.)
Leokémiás gyereket is meg tudnak gyógyítani?
Ez igen bonyolult kérdés. Rövid válaszom igen, de természetesen nagyon sok összetevôje van a betegség típusa, a kezelés elviselhetôsége...
159. Betegen szoptatni? (2005.12.20.)
Tisztelt Doktornô!
Én és a 4 hónapos kisfiam is náthás betegek vagyunk. Az elsô kérdésem az volna, hogy lehet-e lázasan szoptatni? Tegnap 38 fokos lázam volt, nem hagytam abba a szoptatást, igyekeztem még többet inni.
A másik kérdésem, hogy milyen gyakran kell a gyermeknek kiszívni az orrát? Az éjszakát végig alussza, nem ébred fel, fel kell kelteni, hogy orrot szívjunk? Reggelre elég sok váladék volt...
Elôre is köszönöm válaszát! B. Ildikó
Lehet lázasan szoptatni, sok folyadékot és c vitamint fogyasszon! A gyermek orrát szívni kell, ha nagyon szutyog vagy eldugul. Éjszaka, ha nem muszáj, nem kell felébreszteni, de reggel mindenképpen célszerě kiszívni az orrát.
160. Krupp (2005.12.20.)
Tisztelt Doktor néni!
Egy alkalommal már kaptunk választ a kérdésünkre (veleszületett gégeporc-gyengeség) , most kruppos rohamunk volt, kérem, ha lehetséges írja le az állapot lényegét, és kezelését. köszönettel.
Tüneti ellátást követôen az okot meg kell keresni. Legalábbis meg kell próbálni az allergológiai lehetôséget kizárni.
Ç elôzô kérdések következô kérdések Č